Anunt privind pesta porcina

In conformltate cu prevederile legli 1 /2008, art.5, lit c), pentru evitarea raspandiri virusului pe teritoriul judetului Bacau, in calitatea d-voastra de Unitate Locale de Sprijin in cadrul Comandamentului Local pentru Combaterea Bottler, trebuie sa luati de urgenta urmaitoarele masuri:

1.Afisarea in locuri publice frecventate ( primarie, scoli, biserici, cabinet medical veterinar, cabinet medical uman, etc.) a materialelor anexate, in vederea informarii si constientizarii crescatorilor de animale, 

 

Totodata aveti obligatia de a aduce la cunostinta crescatorilor de animale de pe raza UAT­ ului d·voastra urmatoarele masuri preventive:
– Sa achizitioneze porcine numai cu origine cunoscuta, insotite de documente oficiale;
– Sa solicite medicul veterinar din localitate, inregistrarea exploatatiilor de suine,
identificarea si inregistrarea animaletor existente permanent in exploatatie;
-Sa solicite, prin medicul veterinar de libera practica, aviz interjudetean de la DSVSA Bacau, pentru vanzarea sau cumpararea de animale din alte juclete;
-sa creasca porcii in spatii imprejmuite, in adaposturi inchise, cu respectarea cerintelor de biosecuritate in sectorul exploatatiilor nonprofesionale conform Ordinului comun ANSVSA si MADR nr. 20/195/2018 si a H.G. 830/2016;
-Se interzice cresterea libera a porcinelor domestice in vecinatatea fonduritor de vanatoare precum si pe suprafata gropilor de gunoi si in raza acestora, in scopul evitarii contactului cu populatia de porci mistreti;
-Sa anunte imediat medicul veterinar de aparitiea oricaror semne de boala sau mortalitate la animalele proprii;
-sa colaboreze cu medicul veterinar pentru efectuarea examenelor clinice si recoltarea probelor pentru examene de laborator;
-Sa nu intre in adaposturlle unde cresc porci cu incaltamintea si hainele cu care au umblat pe strada. Este recomandat ca pentru dezinfectia la adapost sa fi amplasata o tavita cu paie inbibata cu o sotutie slaba de soda caustica;
-Sa nu hraneasca animalele cu resturi alimentare/laturi/spalatura provenite de la carnea de  porc gatita in famille;
-Sa nu comercializeze carnea proaspata si produsele din carne de porc rezultate din taierea
porcinelor in exploatatia aroprte ( consumul acestor produse se face numai in exptoatatia respectiva, dupa examenul de speciatitate asigurat de catre medicul veterinar arondat);






  Nume Data Fișier
Pesta porcina 02/12/2019 Descarcă